Pamiętajmy , że weselne menu jest obecnie tak samo ważne jak wystrój, atmosfera czy muzyka.

Aktualnie o tym, czy zaproponowane menu będzie można uznać za udane, nie zależy od ilości serwowanych potraw, ale od ich jakości. Należy zachować złoty środek. Potraw ma być wystarczająco dużo, by każdy gość mógł się spokojnie najeść. Jednocześnie nie może być ich zbyt dużo, bo wtedy większość jedzenia po prostu się zmarnuje. Warto pomyśleć o menu bardziej kreatywnym od tego, w którym jako główne danie podawane są ziemniaki z mięsem i sałatką. Na klasycznym polskim weselu serwuje się najczęściej 4-5 gorących dań, a oprócz tego rozmaite przystawki, zakąski, przepyszne ciasta i owoce.

Pamiętajmy, by serwowane dania były różnorodne. Powinniśmy oprócz dań mięsnych podać również dania wegetariańskie. Goście powinni mieć też prawo wyboru. Dlatego jeśli chcemy podać zupę, niech będą przynajmniej dwie. Wtedy każdy weselnik będzie mógł swobodnie zdecydować jaka zupa bardziej mu smakuje.

Istotną rolę na weselu odgrywa też alkohol. Gusta gości są naprawdę różne. Dlatego nie podawajmy jedynie białego wina i wódki. Pamiętajmy też o kilku zasadach: do drobiu i ryb pasuje białe wino, do dziczyzny i czerwonego mięsa – czerwone wino, do deserów – likiery, a szampanem wnosimy toast.

Jeśli wśród zaproszonych gości jest dużo rodzin z małymi dziećmi, dobrym pomysłem będzie podanie dwóch kart menu: dla dzieci i dla osób dorosłych.

Ciekawym pomysłem będzie też podanie gościom małego jadłospisu, przewiązanego delikatną, białą wstążeczką. Dzięki takiemu rozwiązaniu każdy weselnik będzie wiedział, o której godzinie będą podawane poszczególne dania. Musimy też pamiętać o odpowiednim rozplanowaniu serwowanych dań. Najlepiej gorące posiłki podawać średnio co trzy godziny. Członkom zespołu weselnego należy podawać potrawy na samym początku. Dzięki temu goście nie będą się niecierpliwić, czekając na zespół. Z pewnością takie pomysły zachwycą każdego gościa.

Ciekawym sposobem na urozmaicenie weselnego menu może być wprowadzenie baru otwartego ( na życzenie gości podawane są różnorodne drinki), live cooking (odpowiednik baru otwartego, tylko, że z jedzeniem), wiejski stół (zwany również stołem staropolskim) oraz czekoladowa fontanna (rarytas dla miłośników słodkości).

Nie ma nic bardziej orzeźwiającego w upalny dzień niż mrożone lizaki. Mogą być w dowolnych smakach. W weselnym menu możemy umieścić np. popsicles o smaku lawendy czy kremu pomarańczowego. Brzmi pysznie? Pomyśl też o popsicles skierowanych wyłącznie dla dorosłych. Wieczorem możesz podać mrożone lizaki o smaku ulubionych likierów.

Ciekawym pomysłem będzie też podanie guacamole, czyli meksykańską salsę, którą przyrządza się na bazie awokado. Taki wybór z pewnością zaskoczy i zachwyci wielu zaproszonych gości.

Kawoszom z pewnością przypadną do gustu desery kawowe. Możemy podać ciasteczka o smaku espresso lub deser inspirowany mrożonymi kawowymi napojami (np. Frappucino) podawane w popularnej na całym świecie kawiarni Stairbucks. Warto również zaserwować bezkofeinowe koktajle kawowe lub Latte/ Espresso z aromatyzowanym spienionym mlekiem.

Najmłodszym gościom z pewnością przypadną do gustu mleczne ciasteczka ze smakowitą niespodzianką w środku. Możemy też podać bananowe lody, slushy (mrożony koktajl, który moży przyjąć dowolny smak, np. arbuzowy) czy lody waniliowe z Nutellą.

Z pewnością każdemu gościowi przypadnie do gustu szarlotka z kremem czekoladowym. W menu powinno się również znaleźć dyniowy sernik z sera koziego i ciasto czekoladowo-waniliowe. Na żadnym weselu nie może zabraknąć przepysznego tortu. Najlepsze torty tworzone są tylko z naturalnych produktów. Możemy zamówić tort w dowolnym kształcie, rozmiarze i smaku.